alaine-jelenség

alaine-jelenség

Polcz AlaineMivel Polcz Aline emlékestet szerveztünk (a Napfogyatkozás Egyesület), hetek óta Polcz Alaine bűvöletében élek, és most, a sikeres emlékest után sem csillapodtam, éppen ellenkezőleg, nekiestem újraolvasni könyveit, és azokat az írásokat is, amit nem ő írt, hanem róla írtak.

Hiába ismertem őt jól, hiába tudtam betéve az élettörténetét, újabb rétegek tárultak fel. Mesélte nekem Alaine, hogy amikor a Gyermek Ideggondozó Intézetbe új vezető került, aki egészen mást képviselt, és leromboltatta a játékterápiás szobát – ahol ő az általa megalkotott Világjáték szceno bábtesztet alkalmazta a gyerekekkel nagy örömmel és szakértelemmel -, ez mély depresszióba lökte őt, majd kiment Kisorosziba, és ott szomorkodott. Ez a bennem élő történet most találkozott Nádas Péter írásával, sőt fotóival. Nádassal egy házban béreltek egy-egy kis szobát Kisorosziban, és Nádas egy visszaemlékezésben leírta, hogy egyszer sok-sok évvel ezelőtt azt látta az ablakából, hogy Alaine  teljesen magába roskadva üldögél a kertben egy kényelmetlen széken. Ahogy ott ült nagy szomorúan, a szomszéd kutya odament hozzá, és a kezében lévő levelet meg akarta kaparintani, amiből aztán nagy hempergés, birkózás lett. Mindezt Nádas fotókkal is illusztrálta, mert titokban megörökítette a játékos viaskodást.

Néztem a képeket, és olyan nagyon érdekes volt látnom, hogy amit eddig elmesélésből tudtam, az hogyan elevenedik meg valóságossá. De nem csak ez az egy történet, hanem sok más rész is megtalálta a párját. Töredezett részek egészültek ki és váltak kerek egésszé.

Mindig is szerettem, és tiszteltem őt – ugyan ki nem, aki ismerte? -, de most valahogy még inkább megfogott az egész Alaine-jelenségnek a misztériuma. Az biztos, nem sűrűn adatik meg az ember életében, hogy egy ilyen volumenű emberi nagysággal kerüljön közeli kapcsolatba. Szerencsés vagyok, hogy nekem megadatott.

 

1 Comment

  1. Domján AndreaDomján Andrea2012. 10. 29.

    Nekem is nagy élmény volt Polcz Alaine minden sora, és az a veszteség-feldolgozó hétvége is, amit veled tölthettem, kedves Magdi! Köszönöm!!!

Hagyj üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.