alaine-jelenség

Polcz AlaineMivel Polcz Aline emlékestet szerveztünk (a Napfogyatkozás Egyesület), hetek óta Polcz Alaine bűvöletében élek, és most, a sikeres emlékest után sem csillapodtam, éppen ellenkezőleg, nekiestem újraolvasni könyveit, és azokat az írásokat is, amit nem ő írt, hanem róla írtak.

Hiába ismertem őt jól, hiába tudtam betéve az élettörténetét, újabb rétegek tárultak fel. Mesélte nekem Alaine, hogy amikor a Gyermek Ideggondozó Intézetbe új vezető került, aki egészen mást képviselt, és leromboltatta a játékterápiás szobát – ahol ő az általa megalkotott Világjáték szceno bábtesztet alkalmazta a gyerekekkel nagy örömmel és szakértelemmel -, ez mély depresszióba lökte őt, majd kiment Kisorosziba, és ott szomorkodott. Ez a bennem élő történet most találkozott Nádas Péter írásával, sőt fotóival. Nádassal egy házban béreltek egy-egy kis szobát Kisorosziban, és Nádas egy visszaemlékezésben leírta, hogy egyszer sok-sok évvel ezelőtt azt látta az ablakából, hogy Alaine  teljesen magába roskadva üldögél a kertben egy kényelmetlen széken. Ahogy ott ült nagy szomorúan, a szomszéd kutya odament hozzá, és a kezében lévő levelet meg akarta kaparintani, amiből aztán nagy hempergés, birkózás lett. Mindezt Nádas fotókkal is illusztrálta, mert titokban megörökítette a játékos viaskodást.

Néztem a képeket, és olyan nagyon érdekes volt látnom, hogy amit eddig elmesélésből tudtam, az hogyan elevenedik meg valóságossá. De nem csak ez az egy történet, hanem sok más rész is megtalálta a párját. Töredezett részek egészültek ki és váltak kerek egésszé.

Mindig is szerettem, és tiszteltem őt – ugyan ki nem, aki ismerte? -, de most valahogy még inkább megfogott az egész Alaine-jelenségnek a misztériuma. Az biztos, nem sűrűn adatik meg az ember életében, hogy egy ilyen volumenű emberi nagysággal kerüljön közeli kapcsolatba. Szerencsés vagyok, hogy nekem megadatott.

 

One comment

  1. Domján Andrea

    Nekem is nagy élmény volt Polcz Alaine minden sora, és az a veszteség-feldolgozó hétvége is, amit veled tölthettem, kedves Magdi! Köszönöm!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.