válás és újjászületés

Egyéni és csoportos segítség válás esetén

Itt ülsz a géped előtt, és kétségbeesve keresgélsz a neten, magad sem tudod, hogy mit.

Azt tudod csak, hogy nagyon fáj a szíved, csalódott vagy és reményvesztett. Nem erről álmodtál, nem azzal a hittel vágtál neki a házasságnak, vagy az együttélésnek, tartós kapcsolatnak, hogy egyszer véget ér. Hiába, hogy a házasságoknak több mint a fele válással végződik, az élettársi és tartós kapcsolatok nagy részének vége szakad, azért az ember lánya, fia reménykedik, az övé sikerülni fog! És hát, be kell látnod, kudarcot vallottatok.

Lehet, hogy megcsaltak, elhagytak, lehet, hogy magadra maradtál kisgyerekekkel, lehet, hogy megfosztottak a gyerekeidtől, és csak az a kevéske láthatás, ami feljogosít arra, hogy néha-néha velük legyél. Lehet, hogy magad vetettél véget a házasságnak, mert már nem bírtad az örömtelen életet, nem volt maradásod egy kiüresedett kapcsolatban. Vagy mert rosszul bánt veled a párod. Vagy nem bírtad elviselni, hogy te nem bánsz vele méltó módon.

Ezer oka lehet, miért döntöttetek a válás mellett, és lehet, hogy az eszeddel tudod, megtettetek mindent az együtt maradás érdekében, belátod, nem megy együtt, az érzelmeid mégsem követik az észbeli döntést. Össze vagy zavarodva, meginogsz abban, hogy jól döntöttél-e, bűntudatod van a család szétesése miatt, rettenetesen haragszol, néha azt sem tudod, kire, mire, miért, de feszít az indulat.

Mi, a Válás és újjászületés strukturált önsegítő csoport megalkotói szintén elváltunk. Mi sem erről álmodtunk. Bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy milyen ez. Látjuk barátaink, tágabb környezetünkben is a válási küzdelmeket. Mint a lélekkel foglalkozó szakemberek, megalkottuk a VÚ csoportot. Azt reméltük, ezzel tudunk segíteni magunkon és másokon.

Sokat dolgoztunk rajta. Egyikünk, mint gyásszal foglalkozó mentálhigiénés szakember, a veszteségek feldolgozásában szerzett évtizedes tapasztalatait tudta kamatoztatni, másikunk mint life coach, és művészetterapeuta pedig az újrakezdéshez adta a tudását.

Az eredmény felülmúlta a várakozásunkat. Mindjárt az első kurzusok igen hatékonynak bizonyultak. De erről nem nekünk kell beszélni, hanem a résztvevőknek, nézd meg a visszajelzések menüpont alatt található videót.

Ha úgy érzed, neked is segítene a VÚ csoport, szeretettel várlak!

Ha pedig úgy érzed, egyéni segítségre van szükséged, szívesen állok rendelkezésedre.

És most magamról, mint aki megtapasztalta a válást:

Bevallom, kétszer is váltam. Először 28, másodszor 55 évesen.

Mind a házasságaimból, mind a válásaimból sokat tanultam. Az együtt töltött évek is gazdagítottak természetesen, de a válási krízis is sok mindenre megtanított.

Talán meg fogsz lepődni, de az „ÚJJÁSZÜLETÉS” nem egy hamis reklámfogás. Azok a személyek, akik bármilyen krízisen keresztülrágják magukat, mint egy szú, amelynek éppen a fájdalom a tápláléka, végül olyan erőkre tesznek szert, amellyel korábban nem rendelkeztek. Nem jó dolog a szenvedés, senki nem kívánja magának, és másoknak sem, de lássuk be, van hozadéka is.  A válás is ilyen. Tanúi vagyunk sok esetben, hogy a válási gyász után szinte egy új emberré válik az elvált személy, és hatalmas lendülettel vág neki az új életének. Önmagára talál, kibontakoznak rejtett képességei, és megtalálja a boldogságát. Ha képes átértékelni a házasság kudarcának tényezőit, ha felülvizsgálja, ő maga hogyan járult ehhez hozzá, akkor esélye van egy tartós, sikeres új párkapcsolatra is.

Azt hiszem, én elmondhatom magamról, hogy a válás gyásza után önmagamra találtam, és valóban újjászülettem. Megfizettem az árát, de ma elmondhatom, örömteli és sikeres életet élek.

A témához tartozó könyveim:

  • Vigasztalódás a gyászban. A haláleset és válás utáni gyász feldolgozása, Jaffa Kiadó, Budapest, 2010
  • Nélküled Libri Kiadó, Budapest 2012
  • Veszteségek ajándéka, Jaffa Kiadó, Budapest, 2012
  • Elárult férfiak klubja, Libri Kiadó, Budapest, 2013
  • Ki vigasztalja meg a gyereket? Válás és gyász a családban. HVG Kiadó, Budapest, 2015

Singer Magdolna: +36 20 822 8274    magdolna.singer@gmail.com