vendégbabák

Header Vendegbabak2

„Az én kisbabám egy olyan vendég volt, aki igaz, hogy csak rövid látogatásra érkezett, de annál nagyobb ajándékot hagyott itt nekem. Megváltoztatott, érettebb emberré váltam, és ezt neki köszönhetem.” egy anyuka, aki elvetélte gyermekét

Gondolom azért találtad meg ezt az oldalt, mert elveszítetted a kisbabádat, és vigaszra, enyhülésre vágysz. Tele vagy fájdalommal, csalódottsággal, elveszítetted álmaidat, reményeidet, a biztonságos világba vetett hitedet. Az élet látszólag ugyanúgy folytatódik, de már soha nem lesz ugyanaz, mint előtte volt. Megpróbálod túlélni, és elfogadni a történteket, de ez nem elhatározás kérdése, az érzelmek elárasztanak és szinte átveszik az uralmat feletted. Lehet, hogy a fájdalom harag, bűntudat mellett olyasmit is érzel, amit szégyellsz – például gyűlöletet kismamák és kisbabák iránt –, és ez a szégyen tovább növeli szenvedésedet.

Az is nehezítheti a helyzetedet, hogy a vetélés, halvaszülés, korai halál olyan tragédia, amelynek a gyászát sokszor nem ismeri el a környezet, ezért lehetséges, hogy nem kapod meg azt a támogatást, amely megkönnyítené a feldolgozást.

Örülök, hogy idetaláltál, mert létezik segítség. Olyan segítség, amely nem képes ugyan elvenni a gyász fájdalmát – ez nem is lenne szerencsés  –, de enyhíteni képes, és megóvhat néhány következménytől. Megnyugodhatsz, hogy viselkedésed, érzelmeid, gondolataid a veszteségre adott normális reakciók. Nem sérül tartósan az önértékelésed, nem fut zátonyra a kapcsolatod, elmúlik a meglévő gyermekeddel kapcsolatos szorongásod, túlféltésed. Egy idő után bizalommal vállalhatsz újabb gyermeket, nem költözik be a rettegés a szívedbe, és a szülésre sem lesz negatív befolyással.

Hogyan lettem perinatális gyásztanácsadó? Ahogyan a hospice-ban eltöltött évek során megtanultam, mennyire fontos a háborítatlan, emberhez méltó halál, ugyanúgy fontosnak tartom, hogy a születés is hasonló méltósággal történjen. A háborítatlan születés mozgalmában tevékenykedve gyásztanácsadóként a születés körüli veszteségek gyásza felé fordultam. Elvállaltam a Születés Hete portál Sirató rovatának vezetését, és ennek kapcsán interjúkat kezdtem készíteni olyan anyákkal, akik korai veszteséget szenvedtek el. Egyre többet tanultam a pre- és perinatális gyászról, elsősorban gyakorlatban, de természetesen megszereztem hozzá az elméleti ismereteket is. Létrehoztam a Vendégbabáknak elnevezett  díjtalan gyászfeldolgozó csoportot, amely azóta már az ország több városában is működik.

A témában elsőként Asszonyok álmában síró babák címmel jelent meg könyvem; vetélés, halvaszülés, művi abortusz témában. Az Áldatlan állapot című kötetem pedig a magzati diagnosztika örvendetes fejlődésének árnyoldalairól szól, abban az esetben, ha kiderül, beteg  a várva várt kisbaba. Két tanulmányom is megtalálható itt a honlapomon, vagy a kharon.hu thanatológiai szemlében. A Modern Taigetosz a beteg magzatokról szól, a Jöttem is, meg nem is, hoztam is meg nem is című tanulmányom pedig a perinatális veszteség sokkal szebb vonatkozását, a trauma nyomán bekövetkező személyiségfejlődést járja körül.

Szeretettel állok rendelkezésedre, akár levélben keresel meg, akár személyesen. De addig is, javaslom, iratkozz fel a támogató levelekre, mivel abban is sokféle hasznos segítő gondolat van, és biztosan találsz egy-egy olyan szót, mondatot, amely segít neked ebben a fájdalmasan nehéz élethelyzetben.