vendégbabák

Header Vendegbabak2

„Az én kisbabám egy olyan vendég volt, aki igaz, hogy csak rövid látogatásra érkezett, de annál nagyobb ajándékot hagyott itt nekem. Megváltoztatott, érettebb emberré váltam, és ezt neki köszönhetem.” egy anyuka, aki elvetélte gyermekét

Gondolom azért találtad meg ezt az oldalt, mert elveszítetted a kisbabádat, és vigaszra, enyhülésre vágysz. Tele vagy fájdalommal, csalódottsággal, elveszítetted álmaidat, reményeidet, a biztonságos világba vetett hitedet. Az élet látszólag ugyanúgy folytatódik, de már soha nem lesz ugyanaz, mint előtte volt. Megpróbálod túlélni, és elfogadni a történteket, de ez nem elhatározás kérdése, az érzelmek elárasztanak és szinte átveszik az uralmat feletted. Lehet, hogy a fájdalom harag, bűntudat mellett olyasmit is érzel, amit szégyellsz – például gyűlöletet kismamák és kisbabák iránt – és ez a szégyen tovább növeli szenvedésedet.

Örülök, hogy idetaláltál, mert létezik segítség. Olyan segítség, amely nem képes ugyan elvenni a gyász teljes fájdalmát – ez nem is lenne jó -, de enyhíteni képes, és megóvhat néhány következménytől. Megnyugodhatsz, hogy viselkedésed, érzelmeid, gondolataid a veszteségre adott normális reakciók. Nem sérül tartósan az önértékelésed, nem fut zátonyra a kapcsolatod, elmúlik a meglévő gyermekeddel kapcsolatos szorongásod, túlféltésed. Egy idő után bizalommal vállalhatsz újabb gyermeket, nem költözik be a rettegés a szívedbe, és a szülésre sem lesz negatív befolyással.

Az elmúlt nyolc évben elsősorban pre-és perinatális gyásszal foglalkoztam, olyan szülőket segítettem, akik elveszítették születendő, vagy megszületett kisbabájukat. Ennek következtében sokat tanultam erről az elhanyagolt gyászról, könyveket, tanulmányokat írtam a témában. Minél több nővel találkoztam, annál inkább nőtt bennem a megértés, együttérzés és szeretet a női sors fájdalmas veszteségeinek átélői iránt, de ugyanígy az apák iránt is, akik – bár éppúgy elszenvedői e veszteségnek – sokszor mostoha módon háttérbe szorulnak. Természetesen a megértés mellett a folyamatosan fejlesztett szakmai tudásommal is hozzájárulok a hozzám forduló párok lelki békéjének helyreállításához.

A vetélés, halvaszülés, korai halál olyan tragédia a szülők számára, amelynek a gyászát nem ismeri el a környezet, ezért nem kapják meg azt a támogatást, amely megkönnyítené a veszteség feldolgozását.

Éppen ezért különösen sokat jelenthet a szülők számára az ősztől tavaszig tartó Vendégbabák szüleinek gyászfeldolgozó csoportja, vagy a gyásztanácsadóval folytatott egyéni segítő beszélgetés.

Szeretettel állok a rendelkezésedre. De addig is, javaslom, iratkozz fel a támogató levelekre, mivel abban is sokféle hasznos segítő gondolat van, és biztosan találsz egy-egy olyan szót, mondatot, amely segít neked ebben a fájdalmasan nehéz élethelyzetben.